Iskolakert projekt 2022-2025.
2023. tavasz-nyár időszak
A 2022-2023-as tanév, szeptemberében kezdtük meg a munkát. A terület előkészítése során, trágyázás, szántás történt, illetve magaságyások is elhelyezésre kerültek.
Az előkészített terület felosztásra került az intézmény osztályai között, majd októberben, a néphagyományoknak megfelelően, őszi búzát vetettünk.
A kedvező időjárásnak köszönhetően, az őszi munkákat a gyerekek, nagy örömmel, elszántsággal végezték.
Február hónapban az osztálytermekben, az osztályfőnökök vezetésével, megkezdtük a felkészülést a tavaszi kertészkedéshez. Paprikamagot, paradicsomot, karalábét vetettünk és tanulóink gondozása mellett, néhány hét múlva kicsíráztak a magjaink. A palánták pikírozást követően kiültetésre kerültek.
A tavaszi talajelőkészítő munkálatok során az eltávolított gyomokat, a komposztálóba helyeztük el, a környezettudatos nevelés és a fenntarthatóság érdekében.
Elsőként a beporzás segítése érdekében méhlegelőt alkottunk, melybe mustármagot, búzavirágot, pipacsot és a pályáztató által küldött virágmagkeveréket vetettük. A magvak a tavaszi esőzéseket követően, hamar kibújtak, majd növekedni, virágozni kezdtek, s egyre több méhet csalogattak kertünk közelébe. Napról-napra színesedett környezetünk.
A gyógy- és fűszernövény ágyásba mentát, bazsalikomot, citromfüvet, rozmaringot, tárkonyt, oregánót, kakukkfüvet ültettünk. A jövő tanévben szeretnénk még a palettát tovább színesíteni.
A gyerekek segítségével további ágyásokat alakítottunk ki, a zöldségeknek. Különböző fajtájú saláták (tépő, jég, fodros levelű) kerültek bele, vetettünk retket, petrezselymet, cukorborsót, zöldbabot, rukkolát, spenótót vetettünk és különböző fajtájú hagymákat dugványoztunk. A kedvező időjárásnak köszönhetően hamar kikelt minden és növekedni kezdtek.
A Diákönkormányzati Nap keretében, valamint a napköziben a friss zöldségeket a tanulóink nagy örömmel elfogyasztották. A citromfűből és a mentából üdítőitalok készültek.
A közeljövőre gondolva tököt is ültettünk, amiből majd novemberben töklámpást fogunk készíteni.
A gyógy- és fűszernövényeket szárítva tároljuk, a Karácsonyi Projektnapon fűszertasakokat, illetve teát, valamint tárkonyecetet készítünk majd.
A nyári szünetben az iskolakert gondozásához a technikai dolgozók segítségét kértük, akik örömmel vesznek részt a sikeres projektmegvalósításban.