Iskolakert projekt 2022-2025.

2023. tavasz-nyár időszak

A 2022-2023-as tanév, szeptemberében kezdtük meg a munkát. A terület előkészítése során, trágyázás, szántás történt, illetve magaságyások is elhelyezésre kerültek.

Az előkészített terület felosztásra került az intézmény osztályai között, majd októberben, a néphagyományoknak megfelelően, őszi búzát vetettünk.

A kedvező időjárásnak köszönhetően, az őszi munkákat a gyerekek, nagy örömmel, elszántsággal végezték.

Február hónapban az osztálytermekben, az osztályfőnökök vezetésével, megkezdtük a felkészülést a tavaszi kertészkedéshez. Paprikamagot, paradicsomot, karalábét vetettünk és tanulóink gondozása mellett, néhány hét múlva kicsíráztak a magjaink. A palánták pikírozást követően kiültetésre kerültek.

A tavaszi talajelőkészítő munkálatok során az eltávolított gyomokat, a komposztálóba helyeztük el, a környezettudatos nevelés és a fenntarthatóság érdekében. 

Elsőként a beporzás segítése érdekében méhlegelőt alkottunk, melybe mustármagot, búzavirágot, pipacsot és a pályáztató által küldött virágmagkeveréket vetettük. A magvak a tavaszi esőzéseket követően, hamar kibújtak, majd növekedni, virágozni kezdtek, s egyre több méhet csalogattak kertünk közelébe. Napról-napra színesedett környezetünk.

A gyógy- és fűszernövény ágyásba mentát, bazsalikomot, citromfüvet, rozmaringot, tárkonyt, oregánót, kakukkfüvet ültettünk. A jövő tanévben szeretnénk még a palettát tovább színesíteni.

A gyerekek segítségével további ágyásokat alakítottunk ki, a zöldségeknek. Különböző fajtájú saláták (tépő, jég, fodros levelű) kerültek bele, vetettünk retket, petrezselymet, cukorborsót, zöldbabot, rukkolát, spenótót vetettünk és különböző fajtájú hagymákat dugványoztunk. A kedvező időjárásnak köszönhetően hamar kikelt minden és növekedni kezdtek.

A Diákönkormányzati Nap keretében, valamint a napköziben a friss zöldségeket a tanulóink nagy örömmel elfogyasztották. A citromfűből és a mentából üdítőitalok készültek.

A közeljövőre gondolva tököt is ültettünk, amiből majd novemberben töklámpást fogunk készíteni.

A gyógy- és fűszernövényeket szárítva tároljuk, a Karácsonyi Projektnapon fűszertasakokat, illetve teát, valamint tárkonyecetet készítünk majd.

A nyári szünetben az iskolakert gondozásához a technikai dolgozók segítségét kértük, akik örömmel vesznek részt a sikeres projektmegvalósításban.

0
0
0
s2sdefault